Deze voorwaarden hebben betrekking op de verhuur van de in de overeenkomst genoemde goederen, die is gesloten tussen enerzijds, BPC Handelsonderneming & Verhuur, gevestigd te Dollard 4, 9642 JC Veendam, hierna te noemen verhuurder en anderzijds een in de overeenkomst met name genoemde natuurlijke- of rechtspersoon, verder te noemen huurder.

Artikel 1 – Duur overeenkomst

Deze overeenkomst is gesloten voor bepaalde tijd, gerekend vanaf en tot de data, die in de overeenkomst zijn vermeld, tenzij partijen uitdrukkelijk en schriftelijk een onbepaalde tijd zijn overeengekomen.

Artikel 2 – Leveringstermijn

Indien de verhuurder zich jegens de huurder heeft verplicht de gehuurde goederen aan de huurder te bezorgen, zal de verhuurder er naar streven zich zo nauwkeurig mogelijk aan de overeengekomen leveringstermijn te houden.

Artikel 3 – Staat van onderhoud

  1. Verhuurder zorgt ervoor dat het gehuurde op de ingangsdatum van de huurovereenkomst in goed onderhouden staat wordt opgeleverd.
  2. Bij het in ontvangst nemen van het gehuurde dient de huurder zorgvuldig het gehuurde op deugdelijkheid, gaafheid en volledigheid te onderzoeken. Indien huurder daarbij gebreken of tekorten ontdekt, dient hij deze onverwijld schriftelijk aan de verhuurder te melden.

Artikel 4 – Huurprijs en betaling

  1. De huurprijs wordt door verhuurder bij huurder in rekening gebracht.
  2. Huurder zal de totale prijs inclusief de borgsom vóór of op de ingangsdatum

    van de huurovereenkomst betalen aan BPC Handelsonderneming & Verhuur, zonder toepassing van enige (aanspraak op) korting, verrekening of opschorting.

Artikel 5 – Waarborgsom

  1. Huurder zal vóór of op de ingangsdatum van de huurovereenkomst aan verhuurder een waarborg betalen, welke vermeld staat in de overeenkomst.
  2. Verhuurder behoudt zich het recht voor om vervallen huurtermijnen te verrekenen met de waarborgsom, evenals de kosten voor noodzakelijk blijkende reparaties.
  3. De waarborgsom wordt binnen 14 dagen geretourneerd op het bij ons bekende IBAN rekeningnummer, mits het in goede orde is teruggekomen.

Artikel 6 – Gebruiksvoorschriften

  1. Huurder is verplicht het gehuurde zodanig te gebruiken dat hij niet in strijd handelt met enige wet, APV of ander overheidsvoorschrift. De huurder dient zich tevens te houden aan de eisen en voorschriften gesteld door nutsbedrijven die gas, water en/of elektriciteit leveren.

  2. Huurder zal met het gehuurde omgaan als goed huisvader en zorg dragen voor passende en veilige opslag.

  3. Huurder dient passende maatregelen te treffen ter voorkoming van schade aan het gehuurde dan wel schade veroorzaakt door het gehuurde.

  4. Huurder dient schade die is ontstaan of die dreigt te ontstaan aan het gehuurde onmiddellijk schriftelijk aan de verhuurder te melden.

  5. Huurder meldt een gebrek of (dreigende) schade direct aan verhuurder, waarna de verhuurder het gebrek of schade zo spoedig mogelijk zal herstellen. De huurder zal op zijn beurt passende maatregelen nemen om schade aan het gehuurde te voorkomen of te beperken.

  6. Huurder draagt het volle risico en verantwoordelijkheid van de gehuurde goederen gedurende de tijd dat deze ter beschikking van de huurder zijn gesteld en de huurder zal daartoe de goederen zonodig verzekeren en verzekerd houden tegen schade door molest, verlies, diefstal en beschadiging door brand, blikseminslag, storm, neerslag en water uitstroming.

Artikel 7 – Verplichtingen van huurder met betrekking tot onderhoud en herstel

  1. Herstel van schade als gevolg van onbehoorlijk gebruik van het gehuurde komt voor rekening van de huurder.

  2. Kleine herstellingen aan het gehuurde zijn voor rekening van de huurder.

  3. Als huurder het ondanks daartoe schriftelijk in gebreke te zijn gesteld nalaat om binnen een in de ingebrekestelling redelijke termijn de tot zijn verantwoordelijkheid behoren herstellingen te laten uitvoeren, dan mag verhuurder de werkzaamheden voor rekening en risico van huurder laten verrichten.

Artikel 8 – Verplichtingen van huurder met betrekking tot onderhoud en herstel

  1. Herstel van schade als gevolg van onbehoorlijk gebruik van het gehuurde komt voor rekening van de huurder.

  2. Kleine herstellingen aan het gehuurde zijn voor rekening van de huurder.

  3. Als huurder het ondanks daartoe schriftelijk in gebreke te zijn gesteld nalaat om binnen een in de ingebrekestelling redelijke termijn de tot zijn verantwoordelijkheid behoren herstellingen te laten uitvoeren, dan mag verhuurder de werkzaamheden voor rekening en risico van huurder laten verrichten.

Artikel 9 – Verplichtingen van verhuurder met betrekking tot onderhoud en herstel

  1. Herstellingen die op grond van de wet en deze overeenkomst niet voor rekening van huurder komen, zijn voor rekening van verhuurder. Huurder zal de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden tijdig aan de verhuurder melden en de verhuurder zal de werkzaamheden binnen een redelijke termijn verrichten.

  2. Huurder dient de verhuurder ten alle tijden in de gelegenheid te stellen om het sub 1 genoemde onderhoud en herstel uit te voeren.

Artikel 10 – Veranderingen aan het gehuurde

De huurder mag zonder schriftelijke toestemming van verhuurder geen veranderingen aanbrengen aan het gehuurde, tenzij de veranderingen bij het einde van de huurovereenkomst eenvoudig en zonder hoge kosten ongedaan gemaakt kunnen worden.

Artikel 11 – Onderhuur

Het is huurder niet toegestaan het gehuurde zonder schriftelijke toestemming van verhuurder geheel of gedeeltelijk onder te verhuren of in gebruik te geven aan derden.

Artikel 12 – Aansprakelijkheid

  1. Huurder is aansprakelijk voor alle schade aan het gehuurde, tenzij hij bewijst dat hij en de personen voor wie hij ten opzichte van de verhuurder verantwoordelijk en/of aansprakelijk is, geen schuld treft ten aanzien van het ontstaan van de schade.

  2. Het in het eerste lid bepaalde laat onverlet dat huurder gehouden is krachtens de wet en deze overeenkomst om bepaalde zaken aan het gehuurde te onderhouden, herstellen en/of vervangen.

  3. Verhuurder is niet aansprakelijk voor de door huurder geleden schade als gevolg van gebreken aan het gehuurde tenzij:

    • deze gebreken bekend waren aan verhuurder bij aanvang van de huurovereenkomst

    • de gebreken op grond van een wettelijke verplichting zijn toe te rekenen aan verhuurder

  4. Verhuurder is niet aansprakelijk voor de door huurder geleden schade als gevolg van gebreken aan door huurder aangebrachte veranderingen of toevoegingen aan het gehuurde.

  5. Verhuurder is niet aansprakelijk voor schade veroorzaakt door oorzaken waarop verhuurder geen invloed heeft zoals, doch niet uitsluitend, vorst, storm, blikseminslag, relletjes, gewapende conflicten, natuurrampen en overige calamiteiten.

  6. Verhuurder is niet aansprakelijk voor de bedrijfsschade van huurder, tenzij het gaat om bedrijfsschade als gevolg van opzet of grove schuld van de verhuurder zelf.

Artikel 13 – Vergunningen

Indien huurder wettelijk verplicht is over bepaalde vergunningen te beschikken, is de verantwoordelijkheid van de huurder dat hij aan de gestelde eisen voldoet. Onder vergunningen wordt ook verstaan goedkeuringen en ontheffingen.

Artikel 14 – Tussentijdse beëindiging

Verhuurder is gerechtigd de huurovereenkomst tussentijds beëindigen, indien de huurder in gebreke is. Huurder is in ieder geval in gebreke als één van de volgende omstandigheden zich voordoet:

  • huurder komt een bepaling in deze overeenkomst niet na;

  • huurder voldoet de huurprijs niet op het afgesproken tijdstip;

  • aan huurder wordt surséance van betaling verleend of hij wordt in staat van faillissement verklaard.
Artikel 15 – Einde huurovereenkomst en oplevering

  1. Huurder zal het gehuurde bij het einde van de huurovereenkomst aan verhuurder opleveren in de staat zoals is neergezet, waarbij rekening wordt gehouden met normale slijtage en veroudering.

  2. Indien huurder de geconstateerde gebreken niet tijdig en volledig heeft hersteld of het gehuurde bij het einde van de huurovereenkomst niet conform de bepaling in lid 1 heeft opgeleverd, is verhuurder gerechtigd deze op kosten van huurder zelf te laten verrichten.

Artikel 16 – Levering en teruggave

  1. Huurder dient zelf de gehuurde goederen bij verhuurder op te halen, tenzij uitdrukkelijk tussen partijen is overeengekomen, dat verhuurder zich met het brengen en/of terugbezorgen van de gehuurde goederen zal belasten, waarbij huurder er voor dient zorg te dragen dat verhuurder de locatie waar het gehuurde dient te worden afgeleverd /gelost kan bereiken via een begaanbare weg.

  2. Huurder is gehouden, na het einde van de overeenkomst of na opzegging van de overeenkomst, tegen de datum dat wordt opgezegd dan wel de laatste dag van de overeenkomst het gehuurde terug te geven.

  3. De kosten voor de levering en teruggave van het gehuurde komen voor rekening van huurder, tenzij partijen uitdrukkelijk anders zijn overeengekomen.

Artikel 17 – Boetebepaling

1. Zodra de huurder in verzuim is, is hij een wettelijke rente verschuldigd per maand, of een gedeelte daarvan. De kosten die voortvloeien uit het vorderen van het openstaande bedrag door middel van incasso met een wettelijk minimum van € 50,00 komen ten laste van de huurder. Indien verhuurder aantoont hogere kosten te hebben gemaakt, komen ook deze voor vergoeding in aanmerking.

Artikel 18 – Gevolgen van nietigheid of vernietigbaarheid

Indien een deel van de huurovereenkomst nietig of vernietigbaar is, dan tast dit de overige bepalingen in de overeenkomst niet aan. Een bepaling die nietig of vernietigbaar is wordt in dat geval vervangen door een bepaling die het dichtst in de buurt komt van wat partijen bij het sluiten van de overeenkomst op dat punt voor ogen hadden.

Veendam, juli 2024